Θεραπεία Τριχόπτωσης με τη Μέθοδο Πλάσματος Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP)

Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) που χρησιμοποιείται συνήθως στην αποκατάσταση μαλλιών είναι “αυτόλογη” θεραπεία, διότι προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Για να ληφθεί το PRP, το αίμα του ασθενούς περιστρέφεται σε φυγόκεντρο για να διαχωριστεί το στερεό μέρος από τα υγρά συστατικά. Ενεργοποιητές αιμοπεταλίων, όπως θρομβίνη, χλωριούχο ασβέστιο και μερικές φορές κολλαγόνο, προστίθενται. Το διαχωρισμένο “στερεό” τμήμα του αίματος είναι PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια).

Το PRP στη συνέχεια τοποθετείται σε μια σύριγγα και επανεισάγεται στην περιοχή θεραπείας, είτε στην χειρουργική θέση ή σε περιοχή με τριχόπτωση. Το PRP μπορεί να ψεκαστεί επάνω στη λήπτρια περιοχή κατά τη διάρκεια και μετά από μία μεταμόσχευση μαλλιών, να τοποθετηθεί μέσα στην τομή του δότη ή να εγχυθεί απευθείας σε περιοχή της κεφαλής με τριχόπτωση. Πριν από την έγχυση PRP, οι γιατροί συχνά δημιουργούν ένα δαχτυλίδι-μπλοκ με τοπική αναισθησία με 1% λιδοκαΐνη.

Όταν το PRP χρησιμοποιείται για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών οι περισσότεροι γιατροί προγραμματίζουν ενέσεις σε διαστήματα από 1 έως 9 μήνες. Κάποια βελτίωση, στην αντιστροφή της λέπτυνσης, μπορεί να αναμένεται κατά τους πρώτους 2-6 μήνες. Οι θεραπείες θα πρέπει να συνεχιστούν σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διατηρηθεί οποιαδήποτε βελτίωση.

Θεραπεία Τριχόπτωσης με Λέιζερ

Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει έως και 70% των ανδρών και 40% των γυναικών σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ενώ οι άνδρες συνήθως παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό μοτίβο αλωπεκίας που επηρεάζει την υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και την τριχόπτωση στη κορυφή του τριχωτού της κεφαλής, οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν μια διάχυτη αραίωση των μαλλιών στην κορυφή της κεφαλής τους. Η απώλεια μαλλιών είναι μια απογοητευτική εμπειρία και για τα δύο φύλα.

Η τρέχουσα τυπική θεραπεία για τη τριχόπτωση είναι η θεραπεία με μινοξιδίλη και φιναστερίδη και τη μεταμόσχευση μαλλιών ως μια χειρουργική επιλογή. Ωστόσο, η θεραπεία με χαμηλού επιπέδου λέιζερ για την απώλεια μαλλιών τώρα προωθείται επίσης ως ασφαλή εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία.

Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας αποτελείται από τρεις φάσεις: την ανάπτυξη (φάση αναγέννησης), την ηρεμία (φάση τελογέννησης) και την απόπτωση (φάση καταγένεσης). Η τριχόπτωση στη ανδρογενετική αλωπεκία εξαρτάται από ένα παράγωγο τεστοστερόνης στο δέρμα, τη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η θεραπεία με χαμηλού επιπέδου λέιζερ πιστεύεται ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και την τόνωση του μεταβολισμού σε καταγενή και τελογενή θυλάκια, με αποτέλεσμα την παραγωγή τριχών πρώτης φάσης ανάπτυξης. Θεωρητικά:

  • Τα φωτόνια ενεργούν στην οξειδάση κυτοχρώματος C, το οποίο οδηγεί στην παραγωγή της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤΡ). Αυτό μετατρέπεται σε κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη στα κύτταρα του θυλακίου της τρίχας, απελευθερώνοντας ενέργεια και τόνωση στις μεταβολικές διεργασίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Απελευθέρωση του νιτρικού οξειδίου από κύτταρα οδηγεί σε αυξημένη αγγείωση στο τριχωτό της κεφαλής διανέμοντας θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στις ρίζες των μαλλιών.
  • Η υπερβολική συσσώρευση DHT αποτρέπεται.