Η θεραπεία ενδερμολογίας αναπτύχθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1980 στη Γαλλία από τον Louis-Paul Guitay για τη θεραπεία εγκαυμάτων και για τη χαλάρωση του ουλώδη ιστού. Ωστόσο, κατά τη χρήση της διαδικασίας έγινε όλο και περισσότερο εμφανές ότι βελτίωνε επίσης την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Περίπου το 90% των γυναικών ηλικίας άνω των 20 αναπτύσσουν κυτταρίτιδα, έτσι όπως ήταν αναμενόμενο η δημοτικότητα της διαδικασίας για αισθητικούς σκοπούς αυξήθηκε γρήγορα και συνεχίζει να αυξάνεται και σήμερα. Η ενδερμολογία χρησιμοποιείται τώρα από αισθητικούς, μασέρ, φυσιοθεραπευτές, δερματολόγους και πλαστικούς χειρούργους και ενώ δεν υπάρχει 100% απαλλαγή από την κυτταρίτιδα, η ενδερμολογία μπορεί μαζικά να βελτιώσει την εμφάνιση της εν λόγω αντιαισθητικής βλάβης.

Η ενδερμολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση μυϊκών πόνων και να βελτιώσει τον τόνο του δέρματος και να δώσει λάμψη.

Η Διαδικασία

Μια συσκευή μασάζ που αποτελείται από κενό αέρος (για την αναρρόφηση) και κυλίνδρους χρησιμοποιείται για να χειραγωγηθεί ο ιστός κάτω από το δέρμα, προκαλώντας το δέρμα να τεντώσει λίγο, ενώ απαλά κυλάει πάνω του. Το μηχανικό μασάζ βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, διεγείρει το λεμφικό σύστημα και σπάει το λίπος σε περιοχές που αναπτύσσουν τοπικό πάχος, όπως η κοιλιά και οι πλάγιοι κοιλιακοί. Το λίπος αποβάλλεται από το σώμα με τη βοήθεια της βελτιωμένης κυκλοφορίας. Μια θεραπεία ενδερμολογίας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει οίδημα και ακόμη την εξωτερική υφή του δέρματος.

Κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας ενδερμολογίας, οι ασθενείς φορούν μια εξειδικευμένη κάλτσα σώματος, ενώ ο ιατρός χρησιμοποιεί την συσκευή χειρός μασάζ στην υπό θεραπεία περιοχή. Μια θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 60 λεπτά, ανάλογα με την περιοχή ή τις περιοχές που υποβάλλονται σε θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε μία με δύο αγωγές την εβδομάδα. Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στις κανονικές δραστηριότητές τους αμέσως. Το επίπεδο του μασάζ κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να προσαρμοστεί, αν ο πελάτης νιώσει κάποια ενόχληση.

Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και μπορεί να περιλαμβάνουν εκχυμώσεις ή πόνο στις περιοχές που αντιμετωπίζονται. Εκείνοι που είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στον πόνο αναφέρουν ότι η πίεση που ασκείται από τους κυλίνδρους είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.

Εάν ένα πρόσωπο δεν τηρεί μηνιαίες συνεδρίες συντήρησης, η διαδικασία αυτή δεν θα μειώσει μόνιμα την κυτταρίτιδα. Το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και πρέπει να διατηρείται.